Kedves Látogatónk!

Már gyermekként lenyűgöztek a növények, minden kiránduláson velem volt a növényhatározó, melyet sokan furcsának találtak az én koromban. Talán az emberek reakciója, vagy csak a véletlenek összejátszása miatt mégis az informatika felé nyitottam, és informatikus mérnökként dolgoztam éveken át. A monotonitás és az állandó bezártság érzésétől menekülve 2009-ben gondoltam egy nagyot.

Beiratkoztam a keszthelyi kertészmérnöki karra, mely nagyon sok örömet szerzett már a tanulmányok alatt is. A tanulással párhuzamosan a családi földekre telepítettük az első két hektár sárgabarack, majd az első két hektár szilvaültetvényt. Amit a főiskolán megtanultam, azt a következő héten tanáraim segítségével már alkalmaztam is a gyümölcsösben.

A gyümölcsös hatékony beporzását pedig mi segíti a legjobban? Hát a természet csodabogarai, a méhek. Szerencsére feleségem keresztapja többedik generációs méhészszakember. Az ő útmutatása alapján megvettem az első öt kaptár méhcsaládomat, melyeket azóta sikerült felszaporítani. Minden évben nagy lelkesedéssel várom az ébredő tavaszt, és figyelem, ahogy a méheim döngicsélnek a gyümölcsfák között.

Sosem felejtem azt az örömöt és elégedettséget, amikor az első gyümölcsök pár év után megjelentek a fákon. Na, ekkor született meg a következő ötlet, hogy ezt fel is kellene dolgozni. Mivel a boltok, áruházak kínálatában nem szerepelnek olyan lekvárok, amiket a gyermekeim szívesen fogyasztanának, feleségemmel minden évben többféle gyümölcsből főztünk lekvárokat, mégpedig úgy, hogy egészségesek, adalékanyag és tartósítószer mentesek legyenek.

A friss gyümölcs értékesítése mellett elkezdtünk sárgabarack és szilvalekvárt főzni. Műszaki előképzettségem hasznosításával saját lekvárfőző és letöltő gépeket gyártottunk, melyek nagyban segítik a munkánkat.

Persze van egy cukrászmester is a családunkban, ízesített lekvárjaink az ő ötletei alapján születtek meg. Vevőink nagy elégedettségére termékeink között megtalálható a rumos-fahéjas szilvalekvár, a csilis-csokis szilvalekvár és a mézes sárgabarack lekvár. Természetesen az összes lekvár adalék- és tartósítószer mentes, a gyümölcs legeredetibb ízélményének megőrzésének érdekében minimális mennyiségű cukor felhasználásával, de nagyobbára cukor nélkül készül.

IMG_2620i (1)
Angéla, Tamás